Wifi in huis

.

Wat is wifi?

Wifi is een technologie voor draadloos internet. Wifi maakt geen gebruik van een kabel maar van radiogolven om gegevens te ontvangen en te versturen. De kans is groot dat jij thuis ook een wifinetwerk hebt. Wifi is handig omdat iedereen in je huishouden dan tegelijk op het internet kan. Je hoeft dan geen ruzie meer te maken over de internetkabel, zoals vroeger. Naast tablets, laptops en smartphones, kunnen tegenwoordig ook camera’s, printers, harde schijven, wasmachines en zelfs koelkasten aangesloten worden op wifi.

Hoe werkt wifi?

De meeste routers die je van een netwerkprovider krijgt beschikken standaard over wifi. Dit noemt men ook wel een draadloze router. Deze router verzendt dus al een wifi-signaal, dat je telefoon of tablet kan ontvangen. Om je wifi-netwerk in huis te verbeteren of uit te breiden, kun je een accespoint installeren op een plek waar de wifi minder bereik heeft. Het accespoint wordt met een ethernetkabel aangesloten op de bestaande router. Het accespoint maakt gebruik van radiogolven om gegevens te versturen, die door de lucht terechtkomen bij jouw laptop of smartphone. Je kunt deze gegevens ontvangen door de wifi-chip die in je apparaat zit en je kunt ook zelf signalen terugsturen naar het accespoint. 

Het is belangrijke om te weten dat een accespoint een wifi-signaal verstuurt dat verschilt van dat van de bestaande router. De twee apparaten (router en accespoint) werken het best als ze niet te dicht bij elkaar staan, zodat ze elkaar niet ‘storen’.