Problemen met Wifi?

Het is niet leuk om problemen te hebben met de wifi-verbinding. Om dat te vermijden is het van groot belang om te weten uit welke materialen je huis bestaat en wat een wifi-signaal kan blokkeren.

Materialen en Wifi

Je hebt er misschien nog niet bij stilgestaan maar er zijn veel materialen die zich tot een vijand van wifi maken.
Sommige obstakels slorpen het wifi-signaal op zodat het niet meer doorkomt. Daardoor heb je ofwel geen wifi-bereik meer of een zeer slechte ontvangst. Andere vijanden voor wifi zijn materialen en de meeste voorkomende vijand is een onzichtbare: storing door andere toestellen.

IJzer:
Gewapend beton bestaat uit veel bindijzer en ijzeren wapening. Dit vormt een kooi, waardoor de wifi-golven niet kunnen doordringen. De elektromagnetische straling wordt geblokkeerd door de ijzeren wapening. Dit maakt van een ijzer een vijand van wifi-radiogolven.

Glas
Glas (ook gewapend en gelaagd glas) in ramen en schuifdeuren dempt het wifi-signaal.  Tegenwoordig zijn de ramen uitgerust met dubbele en driedubbele beglazing, wat natuurlijk positief is voor het extra isolerend effect, maar minder goed voor het wifi-signaal.

”Normale” muren:
Ook normale muren dempen de wifi-golven, maar gelukkig niet zo erg als het geval is bij gewapend beton. In dit geval gaat er nog wel een signaal naar buiten, maar wordt dat signaal dan afgezwakt. Als je dichtbij anderen woont, zoals in een rijhuis of appartementsgebouw, dan kunnen er “te veel” wifi-signalen zijn, wat zorgt voor storingen/verlies.

Microgolfoven: 
Hoe handig en gemakkelijk een microgolfoven ook is, hij veroorzaakt ook storingen van het wifi-signaal. Dat komt omdat de meeste microgolfovens op dezelfde frequentie zitten: 2.4 Gigahertz.

Water:
Water is in al zijn vormen een grote verliesbron, omdat de signalen bijna volledig opgeslorpt worden door water. Dit betekent dat er weinig tot geen signaal meer door komt.

Als laatste Aluminiumfolie:
Daarmee bedoelen we de beschermlaag onder het parket of de laminaat vloer. Deze stoot namelijk signalen af. Als dit op de eerste of tweede verdieping ligt, kan dit ervoor zorgen dat de wifi boven weinig tot geen signaal geeft.

De oplossing

Als je er eens goed over nadenkt, zijn er nogal wat materialen die vijanden zijn van het wifi-signaal. De vraag is dan ook wat je kan doen om die vijanden uit de weg te gaan. Dat is waar het uiteindelijk om gaat: het is onmogelijk om de vijanden van het wifi-signaal zomaar weg te nemen, je moet op zoek gaan naar andere oplossingen.

De oplossing die multifiber biedt, is er eentje in de vorm van een accespoint (AP). Een accespoint moet altijd bekabeld aangesloten worden, het zendt een wifi-signaal uit dat verschilt van dat van de router. Wat onze accespoint zo speciaal maakt, is dat het zelfs de afgeketste signalen weer opvangt en opnieuw verstuurt over de kanalen die wel doorkomen. Op die manier heb je dus altijd sterke wifi-signalen in huis.

Het is wel van belang om aandacht te besteden aan de plaatsing van het AP, aangezien het niet heel veel zin heeft om een AP voor een raam te plaatsen. Als je van je tuin wil kunnen genieten en ook daar een goed wifi-signaal wil hebben, dan kun je het best met een point-to-point signaal werken. Simpel gezegd: van A naar B(eter). Als je twee accespoints met elkaar verbindt, heb je ertussenin altijd voldoende wifi-signaal, in dit geval bijvoorbeeld één in huis en het andere in het tuinhuisje.

Als je toch even met ons wil overleggen, om te zien of een accespoint ook voordelen kan opleveren bij jou thuis, neem dan snel contact op met onze support medewerkers. Zij deinzen er niet voor terug om je het juiste advies te geven.